Top 20 Civil engineering Mcqs and Answers

In this Top 20 civil engineering Mcqs and Answers, we cover all the important and mostly asked MCQs during examinations. This is also very important for fresh civil engineers to increase their existing knowledge.




Civil Engineering MCQ’s and Answers:

1: Concrete mainly consist of

  1. Binding material
  2. Aggregate
  3. Water
  4. All of these

Answer:- 4: All of these

2: The difference in Plain concrete and reinforced concrete is due to

  1. Water content
  2. Strength
  3. Reinforcement
  4. Cement

Answer:- 3: Reinforcement

3: In simply supported beam the point where shear force is zero, the bending moment will be

  1. Maximum
  2. Minimum
  3. Zero
  4. Negative

Answer:- 1. Maximum

4: Aggregate entirely passing sieve number 4 is

  1. Coarse
  2. Fine
  3. Combination of a & b
  4. Organic

Answer:- 4. Organic

5: Pipes are suitable for alkali and alkaline water

  1. Plastic
  2. Copper
  3. Steel
  4. None

Answer:- 1. Plastic

6: Recommended PH value of potable water is

  1. 6.5 to 86.5 to 8
  2. 9 to 8
  3. 0
  4. 14

Answer:- 1. 6.5 to 86.5 to 8

7: Measuring unit of cement concrete is

  1. Cft
  2. Sft
  3. Rft
  4. Ft

Answer:- 1. Cft



8: Dry mortar required for 100 cft brickwork is

  1. 25 Cft
  2. 30 Cft
  3. 35 Cft
  4. 40 Cft

Answer:- 1. 30 Cft

9: 1 sq.m is equal to

  1. 10.76 sft
  2. 11.66 sft
  3. 13 sft
  4. 14 sft

Answer:- 1. 10.76 sft

10: 1 cum is equal to

  1. 30 cft
  2. 35.319 cft
  3. 40.5 cft
  4. 37.2 cft

Answer:- 2. 35.319 cft

11: Finesse of cement effects

  1. Rate of hydration
  2. Rate of sitting
  3. Rate of hardening
  4. All of these

Answer:- 4. All of these

12: In the case of the simply supported beam, Bending moment is maximum at

  1. Support
  2. Center
  3. Near support
  4. None of these

Answer:- 2. Center

13: Long column fails due to

  1. Crushing
  2. Bending
  3. Buckling
  4. Slipping

Answer:- 3. Bulking

14: Shear stresses at the extreme fibers of the beam section is

  1. Maximum
  2. Minimum
  3. Zero
  4. 3/2 of average

Answer:- 3. Zero





15: The value of strength reduction factor for flexure beam design is

  1. 0.9
  2. 0.67
  3. 0.10
  4. 0.1

Answer:- 1. 0.9

16: Bending stress below the neutral axis of a cantilever beam is

  1. Tensile
  2. Compressive
  3. Zero
  4. Maximum

Answer:- 2. Compressive

17: Bending stress at neutral axis of the beam is

  1. Maximum
  2. Minimum
  3. Zero
  4. None of these

Answer:- 3. Zero

18: The area of #8 bar is

  1. 0.79 in2
  2. 0.79 in
  3. 1 in
  4. 1 in2

Answer:- 1.0.79 in2

19: Weight per unit volume of liquid is called

  1. The specific weight
  2. Specific volume
  3. Specific gravity
  4. None

Answer:- 1. Specific Weight

20: By increasing the volume of water in concrete

  1. Its strength will decrease
  2. Its strength will increase
  3. Workability decreases
  4. None

Answer:- 1. Its strength will decrease

These Civil engineering MCQ’s was randomly asked during the interview sessions. So it is very important for you to understand it properly. For more knowledge, you can download this Android app

This is a civil engineering interview questions Answers app:

Civil Intra:-Download Now



Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *